Facebook foloseste date pentru a crea harti de prevenire a bolilor

Intr-adevar, pare un lucru mai mult sau mai putin realist pentru ca cei de la Facebook sa-si mai repare putin din imaginea pe care si-a creat-o de-a lungul timpului. Facebook pare ca isi doreste sa ajute organizatiile din domeniul sanatații publice sa combata bolile, oferindu-le pe aceasta cale un instrument valoros (cel putin in viziunea acestora): un trio de harti care includ date despre locul in care traiesc oamenii, modul in care se misca si daca au acces la internet. Reteaua sociala a utilizat informatii din baze de date accesibile publicului si aproape 2.4 miliarde de utilizatori ai Facebook pentru a construi aceste harti.

“Toate aceste harti, combinate cu informatii din sistemele de sanatate, pot imbunatati modul in care organizatiile livreaza provizii si raspund la amenintarea unor focare de infectie”, au declarat Laura McGorman si Alex Pompe, care lucreaza amandoi in cadrul echipei Data for Good din Facebook. Una dintre aceste harti include informatii despre numarul de persoane care traiesc intr-o anumita zona, precum si date despre varsta lor. Macar furnizandu-le acestor organizatii detalii despre locatiile diferitelor zone, aceste organizatii pot sa-si dea seama cam in ce zone ar fi epidemii si infectii pentru a le trata din timp. Deobicei, zonele mai sarace si fara acces la internet sunt cele mai lovite de astfel de boli; si se intampla mai ales in locuri ca Africa, parti din China si India, Cuba, Haiti, samd. Folosind puterea inteligentei artificiale, rețeaua sociala a folosit informatii despre recensamant si imagini prin satelit pentru a crea o harta a populatiei despre care Facebook spune ca este de trei ori mai detaliată decat orice alta sursa. Harta a ajutat deja la Crucea Rosie, care urmeaza sa decida cum sa-si raspandeasca voluntarii si lucratorii, care educa oamenii in privinta vaccinarii pentru rujeola.

O alta harta, care a folosit datele de la utilizatorii Facebook care au permis retelei sociale sa-i urmarească locatia, a ilustrat locul unde s-au mutat oamenii. Acest lucru ar putea ajuta organizatiile sa combată bolile contagioase, cum ar fi gripa care poate fi raspandita prin contactul uman. Cea de-a treia harta arată cat de mult acces la internet este disponibil intr-o anumita zona, oferind organizatiilor o idee mai buna daca pot ajunge la cineva prin mesageria online, mai degraba decat printr-o vizita la domiciliu. Dincolo de faptul ca sunt date despre populatia planetei, folosite de un gigant din Sillicon Valey, macar sunt folosite intr-un scop umanitar, chit ca este pentru o incercare a Facebook de a-si mai spala imaginea patata de scandalurile de confidentialitate si distribuire a continutului neadecvat pe platforma sa. Cred, cel putin.

Facebook colaboreaza cu mai mult de o duzina de organizatii nonprofit si universitati pentru acest efort depus in domeniul de sanatate publica, printre care se numara inclusiv UNICEF, Harvard School of Public Health si Direct Relief. Aceste organizatii au de profitat de pe urma resurselor Facebook-ului, iar Facebook in sine are de profitat de pe urma faptului ca aceste parteneriate ii acorda o imagine mai umana organizatiei care te monitorizeaza pentru a-ti furniza reclame publicitare din care isi ia banii de la sponsori. 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required