Google va plati 118 de milioane de dolari pentru a solutiona un proces pentru discriminare pe baza de sex

Google a fost de acord sa plateasca 118 milioane de dolari pentru a solutiona un proces colectiv pentru discriminare de sex care implica 15.500 de femei care au lucrat pentru gigantul motor de cautare in 2013, au declarat sambata firmele de avocatura care ii reprezinta pe reclamanti. Acordul pune capat unui proces din 2017, Ellis v. Google, intentat la Curtea Superioara din San Francisco de fosti angajati ai Google, care au acuzat compania ca a incalcat Legea egalitatii de salarizare din California. Femeile au spus ca Google si-a platit prost angajatele, le-a plasat in locuri de munca de nivel inferior si le-a refuzat promovarile și tranzitiile la alte echipe. Acordul necesita, de asemenea, analiza practicilor de angajare ale Google si sa studieze echitatea salariala.

„In calitate de femeie care si-a petrecut intreaga cariera in industria tehnologiei, sunt optimista ca acțiunile pe care Google a fost de acord sa le intreprinda ca parte a acestui acord vor asigura mai multa egalitate pentru femei”, a declarat Holly Pease, una dintre cele  patru reclamante numite in declarație. „Google, de la infiintare, a condus industria tehnologica. De asemenea, au ocazia sa conduca sarcina pentru a asigura incluziunea si echitatea femeilor in tehnologie.” Pease a lucrat la Google timp de peste 10 ani in mai multe pozitii de conducere tehnica. Google nu a recunoscut nicio abatere ca parte a acordului.

„Desi credem cu tarie in echitatea politicilor si practicilor noastre, dupa aproape cinci ani de litigii, ambele parti au convenit ca rezolvarea problemei, fara nicio admitere sau concluzie, a fost in interesul tuturor si suntem foarte mulțumiti. pentru a ajunge la acest acord”, a declarat pentru publicatia americana CNET un purtator de cuvant al celor de la Google. Purtatorul de cuvant a adaugat ca Google se angajeaza sa plateasca, sa angajeze si sa instruiasca absolut toti angajatii in mod egal, fara discriminare pe criterii de rasa, sex sau religie. Practic, asa sustin toate companiile pana in momentul in care sunt acuzate de a savarsi exact aceste fapte care contravin regulamentelor lor interne, culmea, pentru ca omul e om si nu ai cum sa stapanesti chestii precum rasismul sau homofobia atunci cand individul a crescut intr-un mediu in care a vazut faptul ca aceste lucruri sunt normale. Pentru ca asta e America, o tara in care rasismul atinge cote inimaginabile. Astfel incat nu conteaza faptul ca ai un regulament intern chiar si in calitatea de corporatie mare, tot se pot intampla astfel de lucruri. Si chiar in mod frecvent, de cele mai multe ori. 

In fine, ideea este ca termenii acordului inca trebuiesc aprobati de catre un judecator, o chestiune care se va decide in instanta in curand. Astfel, o audiere privind aprobarea preliminara este programata pentru 21 iunie, acesta fiind cel mai timpuriu termen pe care au putut sa-l dea judecatorii pana in momentul de fata.

Cei de la Google s-au confruntat de mult timp cu acuzatiile de discriminare pe baza de sex si la salariu. Anul trecut, gigantul tehnologic a solutionat un proces in care se sustinea ca a plătit prost inginere si a trecut cu vederea solicitantii de locuri de munca din Asia pentru aproape 2,6 milioane de dolari. De asemenea, compania a fost data in judecata in cursul lunii martie pentru menținerea unei „culturi corporative partinitoare rasial” care discrimineaza angajatii de culoare si ii favorizeaza pe barbatii albi. SI ne miram de faptul ca in tara aia miscari precum nationalistii albi au atata succes cand rasismul acolo e la tot pasul. 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required