Cat de mult te protejeaza masca de covid daca ceilalti in jurul tau nu poarta una?

Este o intrebare pe care am ajuns sa ne-o punem cu totii, avand in vedere faptul ca s-au ridicat restrictiile la noi in tara (mai ales acum de cand cu razboiul), existand o relaxare neasteptata. Nu mai este obligatorie masca in spatiile publice sau in autobuze. De-a lungul pandemiei de coronavirus, am fost incontinuu incurajati sa purtam masti, in special pentru a proteja oamenii din jurul nostru de inhalarea micilor bucati de virus din aer care ne-ar putea zbura din gura si nas, uneori chiar inainte sa ne dam seama de faptul ca suntem bolnavi. Ca sa nu mai spun faptul ca recomandarea a devenit obligatorie pe parcursul raspandirii valurilor de COVID. Cu toate acestea, purtarea unei masti protejeaza si persoana care o poarta, chiar daca doar intr-o masura mai mica decat cea in care esti protejat in momentul in care esti inconjurat de o multime in care toata lumea poarta masti in jurul tau. Daca esti una  una dintre acele persoane care inca poarta masca in aeroporturi, in metrou sau in timpul unei calatorii cu autobuzul dupa incheierea perioadei in care masca era mandatorie pentru transportul public, s-ar putea sa te intrebi: Se mai merita inca?

Ce spun expertii

„Raspunsul scurt este da”, spune dr. Reynold Panettieri, Jr, medic critic si profesor de medicina la Robert Wood Johnson Medical School – merita. „Răspunsul lung este ca nu este la fel de eficient ca in momentul in care toti ceilalti in jurul tau poarta masca”.

Purtarea unei masti de panza reduce riscul de a lua COVID-19 de aproximativ doua ori, spune el, in timp ce o masca chirurgicală de unica folosinta este intre „de cinci si șapte ori mai buna” in mentinerea ta in siguranta. Aparatele respiratorii N95 aprobate de NIOSH ofera cea mai mare protectie, conform Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor din SUA, atunci cand sunt purtate corespunzator si sigilate perfect pe fata. Dr. Taylor Nelson este medic osteopat in boli infectioase la Universitatea din Missouri. Ea a spus intr-un e-mail catre publicatia americana CNET ca protectia variaza in functie de tipul de masca pe care il porti, dar si de cat de bine se potriveste aceasta.

„Mastile din carpa multistrat pot limita scaparea a aproximativ 50 pana la 80% din particulele mici atunci cand cineva tuseste”, spune Nelson. „Pe de alta parte, aceeasi calitate a mastii poate preveni pana la aproximativ 50% dintre aceste particule atunci cand persoana expusa poarta o masca in timp ce persoana infectată nu o poarta.” Panettieri spune ca aceeasi orientare pentru masca este valabia chiar si cu subvarianta BA.2 mai contagioasa a  omicronului, deoarece dimensiunea aproximativa a particulelor virusului ramane aceeasi. Pentru a va reduce riscul de infectare cu COVID-19 pe durata deplasarii cu transportul public, Nelson recomanda modificarea traseului calatoriei — chiar daca adauga putin timp — pentru a evita aglomeratiile mai mari si expunerea mai mare la virusul corona. Acest lucru ar trebui sa presupuna schimbarea liniilor de autobuz sau chiar mersul pe jos, in cazurile in care acest lucru este posibil. 

„Cel mai bun sfat pentru transportul public este distantarea sociala, daca este posibila”, spune Nelson.

Este mai sigur sa stai intr-un autobuz sau intr-un metrou? Chiar nu conteaza, spune Panettieri, deoarece stranutul tau mediu calatoreste cu aproximativ 160 de mile pe ora, ceea ce poate umple rapid orice spatiu inchis cu un virus. Nu exista niciun avantaj sa fii mai sus stand in picioare sau sa stai mai jos, ocupand un loc in autobuz, riscul de infectare este acelasi.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required