Andrew Forrest, miliardarul australian care a depus plangere penala impotriva Facebook

Un miliardar australian a lansat o plangere penala impotriva celor de la Facebook, sustinand faptul ca compania nu a reusit sa prevină reclamele inselatoare care i-au degradat imaginea. Andrew Forrest sustine ca Facebook a incalcat legile australiane impotriva spalarii banilor din cauza raspandirii unor stiri in ceea ce priveste dezavatajul investitiilor in criptomonedele. Acesta a tinut sa sublinieze si faptul ca este pentru prima data cand cei de la Facebook se confrunta cu un asemenea dosar penal, la nivel global. Proprietarul Facebook, Meta, nu a comentat cazul lui Dr. Forrest, dar a spus ca „s-a angajat sa tina acei oameni [escrocii] in afara platformei” lor.

Dr. Forrest, care este presedintele organizatiei minere Fortescue Metals, a sustinut ca cei de la Facebook au fost „nepasatori din punct de vedere penal”, avand in vedere faptul ca nu au facut nimic pentru a opri reclamele, care au aparut pentru prima data la inceputul anului 2019. Escrocii online folosesc imaginea lui – si a altor celebritati – pentru a promova investitii false care promit bogatii nemasurate. Desi Facebook interzice astfel de reclame, multe continua sa apara pe platforma, dintr-un motiv sau altul. Astfel, Forrest a spus ca a scris si o scrisoare deschisa sefului Facebook, Mark Zuckerberg, datand inca din noiembrie 2019, in care l-a indemnat sa ia mai multe masuri in acest sens.

„Sunt ingrijorat de faptul ca australieni nevinovati sunt inselați prin intermediul reclamelor clickbait pe retelele sociale”, a declarat joi magnatul minier, intr-un comunicat. „Acționez aici in numele australienilor, dar asta se intampla in toată lumea”.

Cazul va fi judecat la Curtea de Magistrati din Australia de Vest, pe data de 28 martie. Daca Forrest va avea castig de cauza, cei de la Facebook s-ar putea confrunta cu o amenda uriasa, sau pot fi obligati sa-si schimbe politicile in ceea ce priveste publicitatea. Forrest a intentat, de asemenea, un proces civil in statul american California, unde Facebook isi are sediul. In acel proces, el sustine ca Facebook „profita cu buna stiinta din acest ciclu de reclame ilegale”, a informat ziarul australian. O victima din Australia a pierdut 670.000 de dolari (495.000 de lire sterline; 940.000 de dolari australieni) din cauza unei reclame false cu Dr. Forrest, a spus ziarul, citand documente judecatoresti. Si mai sunt o multime de astfel de reclame false ce promit castiguri substantiale, incluzand cel mai nou model de iPhone sau cel mai nou model de laptop dintr-o anumita gama, sau astfel de investitii extrem de dubioase. Facebook este o platforma care, pana la urma, incurajeaza publicitatea pe platforma sa fara discriminare, insa si acest lucru pare sa aiba un efect cat se poate de negativ asupra unor anumite lucruri. 

Intr-o declaratie pentru mass-media, reprezentantii companiei de socializare au declarat ca reclamele inselatoare au incalcat politicile sale. Cu toate acestea, ca in majoritatea cazurilor in care regulile sunt incalcate pe Facebook, compania nu a luat la cunostiinta in mod imediat de aceste probleme, motiv pentru care s-a ajuns la un proces in instanta. Proces care, evident, ar putea fi pierdut de catre companie. Ramane de vazut care va fi rezultatul acestuia in cadrul urmatoarelor luni in care se va judeca acest caz.

„Adoptam o abordare ferma, cu mai multe fatete, pentru a opri aceste reclame, lucram nu doar pentru a detecta si respinge reclamele in sine, ci si pentru a bloca agentii de publicitate din serviciile noastre si, in unele cazuri, luam actiuni in instanta pentru a ne pune in aplicare politicile”, a spus un reprezentant al celor de la Meta.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required