Certificatul COVID, reinstalat in SUA de curtea federala

Certificatul COVID-19, impus de catre presedintele Joe Biden, a fost restabilit dupa o decizie vineri a Curtii de Apel a SUA pentru al șaselea circuit din Cincinnati. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a blocarii temporare a certificatului de catre un grup federal din Louisiana, decizie luata in cadrul lunii trecute. Ca idee, certificatele COVID in America nu sunt atat de diferite fata de cele pe care ti le cer in Romania, atata doar ca in Statele Unite li se spun “mandate”, ceea ce cu greu s-ar traduce in certificat in limba romana. Si faptul ca nu ti le cer la orice mall sau magazin neutilitar cum fac la noi in tara, unde daca vrei sa-ti cumperi ceva de la Media Galaxy ca nevaccinat, trebuie sa comanzi ori online ori de la intrare la magazin. In tara noastra, opozitia fata de o astfel de masura a fost aproape inexistenta, insa nu se poate spune acelasi lucru despre opozitia americanilor fata de aceasta masura. 

Masura care ca angajatii companiilor cu cel puțin 100 de angajati sa fie vaccinati impotriva COVID-19 sau sa faca testarea saptamanal, desigur, trebuind sa produca un test negativ. Legea intra in vigoare incepand din 4 ianuarie 2022. Insa state precum Louisiana, Texas, Utah, Carolina de Sud si Mississippi s-au alaturat companiilor, precum si organizatiilor religioase și de advocacy, pentru a solicita o interdictie permanenta impotriva certificatului. In tot restul tarii, pentru ca fiecare stat in parte a luat o decizie conform careia certificatele COVID sunt interzise pe teritoriul lor. 

„OSHA [Administratia pentru Securitate si Sanatate Ocupationala] a demonstrat pericolul omniprezent pe care COVID-19 il prezinta angajatilor – in special angajatilor nevaccinati — la locurile lor de munca”, se arata in cadrul hotararii. „OSHA explica de ce mecanica transmiterii COVID-19 face locurile noastre de munca traditionale pregatite pentru raspandirea bolii, supunand angajatii unui risc crescut de a contacta virusul… transmisibilitatea este posibilă de la cei care sunt simptomatici, asimptomatici sau presimptomatici, iar variantele sunt probabil sa fie mai transmisibil.”

SUA au atins pragul sumbru de 800.000 de decese cauzate de COVID-19 in urma cu doua zile, potrivit cifrelor Centrului de Resurse pentru Coronavirus Johns Hopkins. Odata cu apariția variantei omicron, extrem de infectioase, cazurile de COVID-19 sunt din nou in crestere. „Numarul deceselor in America a depasit acum 800.000, iar sistemele de sanatate din intreaga tara au atins apogeul. COVID-19 afecteaza persoane de toate grupele de varsta; dar, in general, „americanii de varsta activa (18-64 de ani) au acum” o sansă de spitalizare de 1 din 14 atunci sunt infectati cu COVID-19”, s-a mentionat in cadrul hotararii de vineri.

In tara noastra, de la inceputul pandemiei si pana in prezent s-a atins o borna de 1.8 milioane de persoane infectate, din care au murit 58.079 de persoane. Dupa o relativa relaxare a prezentei virusului in tara in perioada din primavara pana in toamna, numarul de infectari a explodat in cursul lunii trecute, pana in punctul in care Romania avea acelasi numar de infectari ca Italia atunci cand tara era in carantina militarizata. Multi punctand faptul ca acelasi dezastru s-a intamplat la noi in conditiile in care avem vaccin, iar aceste cifre puteau fi prevenite. Aceasta crestere de cazuri a dus la impunerea unor restrictii dure pentru persoanele nevaccinate, cu scopul de a preveni extinderea COVID-19 prin interzicerea celor neimunizati in spatii aglomerate unde pot transmite boala. 

Informatiile din acest articol au doar scop educational si informativ si nu sunt concepute ca sfaturi medicale. Consultati intotdeauna un medic sau un alt membru al personalului calificat in domeniul sanatatii cu privire la orice intrebari pe care le puteti avea despre o anumita afectiune.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required