Schimbarile climatice vor afecta o multime de oameni in viitor

Desi multi nu vor s-o recunoasca, schimbarile climatice sunt o amenintare reala la adresa planetei. Ciudat ca singurii care par sa realizeze acest lucru sunt o mana de tineri, in frunte cu Greta Thunberg, a caror miscare climatica este atat de plina de o propaganda de stanga incat nu stii in ce masura actioneaza conform propriilor idei sau nu. Insa situatia este una alarmanta, fie ca sunt personalitati ca Donald Trump care nu vor sa creada acest lucru. Cel mai bine s-a vazut in vara anului trecut, atunci cand au fost inregistrate temperaturi record pana si in Groenlanda, ceea ce a dus la topirea mai rapida a ghetarilor celei mai mari insule a lumii. Lucru care ar putea avea repercursiuni majore pe viitor, precum: cresterea nivelului marilor si oceanelor (suprafetei acvatice a planetei in general); Olanda ar fi prima tara care ar suferi inundatii drept urmare a acestui fapt. Ca sa nu mai spun ca situatia din Groenlanda  a fost cea mai evidenta; in rest, au existat semne ale incalzirii globale chiar si in Marea Britanie, adica a plouat mult mai putin ca deobicei. Ok, sunt semne care pe britanici ar putea sa-i bucure. La noi, se simte si nu se simte in aceasta iarna; practic, temperaturile sunt mai ridicate, insa in Romania, mai ales in zonele de munte, este acel frig polar, siberian. 

Insa cele mai mari repercursiuni s-au vazut in cazul incidentelor care s-au petrecut de-a lungul timpului. Anul trecut a fost marcat de incendiile din America de Sud, din Padurea Amazoniana, in urma carora s-a dus in jur de 20% din oxigenul respirabil al planetei. Anul acesta, a fost dezastrul din Australia. Sunt semnale din ce in ce mai evidente, care ar trebui sa traga un semnal de alarma in privinta faptului ca schimbarile climatice nu sunt nicidecum o gluma si ar trebui luate masuri pentru diminuarea acestora. Cu toate ca, in cazul unei escaladari radicale a situatiei, singura masura imediata ar fi, desigur, controlul vremii prin intermediul nstrumentelor destinate acestui scop. 

Iar, pentru a continua firul fenomenelor meteo greu explicabile, in Moscova s-a inregistrat cea mai calda luna decembrie din ultimul secol. Pe cand in desertul Sahara a nins recent, ca si cum s-ar fi mutat polii de la unul la altul. Revista Nature Medicine trece toate aceste evenimente printr-un articol analtic, iar concluziile pe care le trag editorii acestei reviste sunt scenarii cat se poate de sumbre. Cu alte cuvinte, predictia este ca, din cauza fenomenelor meteo extreme, numarul de oameni care vor muri sau vor fi grav raniti va fi extrem de mare in viitorul apropiat. De ce? Pentru ca schimbarile climatice bruste supun corpul la fenomene precum malnutritia, malaria, diareea si stresul termic, fenomene la care unii oameni nu pot rezista din cauza unui sistem imunitar slabit. Se prevad 250.000 de decese, iar aceasta nu este o statistica de ignorat, pentru ca inseamna un sfert de milion. Iar posibilitatea ca aceste cifre sa creasca in timp e una cat se poate de mare. 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required