YouTube Romania: despre creatorii de continut care devin artisti muzicali

Bun, tot trendul legat de creatorii de continut si muzica a inceput in 2017, atunci cand o gramada de vloggeri au inceput sa-si faca disstrack-uri. Cele mai multe dintre aceste disstrack-uri aveau la baza un beef fake, ca cel dintre Selly si Vlad Munteanu. Sau erau diss-uri care atacau comunitatea de YouTuberi la modul general, fara sa dea nume. In orice caz, se imita trendul cu disstrack-urile inceput pe YouTube-ul international de RiceGum. Doar ca, dupa asta, creatorii de continut au vazut ca au mai mult succes cu piesele decat cu vlogurile, sketch-urile, parodiile si orice alta forma de continut ar crea. Dintodeauna, pe YouTube Romania, o melodie a atras mult mai multe vizionari decat un clip sub orice fel de format ar fi fost realizat acesta. 

Desi, e un lucru care era evident inca dinaintea acestui trend cu disstrack-urile. Cam de pe vremea cand Noaptea Tarziu scotea acele “cover-uri amuzante”, parodii muzicale pe instrumentalele altor artisti. Sunt un Cocalar, cel mai de succes hit al celor trei, are, in prezent, 41 de milioane de vizionari; La Facultate are 16 milioane, S-a umplut de b****ii are 8 milioane, si tot asa. Sau de pe vremea cand Codrin Bradea, zis si Satana, s-a apucat de muzica hip hop, si scotea piese cu doi rapperi mai putin cunoscuti, Echo si Sesu. Ulterior, cei trei au format trupa BAZOOKA, si au lansat si primul album, Asta e BAZOOKA, in august 2016. Despre Noaptea Tarziu si Codrin pot spune ca au devenit artisti muzicali, intr-o oarecare masura. Noaptea Tarziu a inceput sa aiba concerte prin toata tara, aparand chiar si la Forza Zu. Codrin, pe langa trei albume cu BAZOOKA, a lansat si un album solo, Mars, in februarie anul trecut. Am dat cele doua exemple pentru ca sunt creatori de continut care au depus un anumit efort pentru a invata sa cante cum trebuie si pentru ca au piese care suna bine si transmit un anumit mesaj. Si pentru ca au inceput muzica inainte ca aceasta sa devina un trend printre YouTuberi.

In schimb, majoritatea au inceput sa scoata piese “la caterinca”, pe trap, utilizand autotune pentru a suna bine si a compensa faptul ca nu stiu sa cante pe note. Asa a aparut o trupa ca 5Gang, care a ajuns inclusiv sa semneze contract cu Global Records si sa se ia in serios ca artisti, desi sunt departe de a atinge acel nivel. Trecand peste toata povestea cu “gang”-urile si cum s-a ajuns in aceasta situatie, mai sunt si creatori de continut care au ales sa se ocupe de muzica la modul serios. Si da, fac muzica trap. 

Cel mai bun exemplu, pana acum, ar fi Exploit. Fostul membru 5Gang a inceput sa se reorienteze spre un stil muzical de trap underground, odata cu aparitia pe Leila cu putin timp inainte sa iasa din trupa. Alt exemplu, mai underrated, e Zenk (unul dintre cei care au cantat Leila). Care era membru al Green Gang, unul dintre acele “gang”-uri, insa a renuntat la vlogging pentru o cariera in muzica si a inceput sa sune mai bine cu fiecare piesa lansata.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required