5G ridica semne de intrebare cu privire la vulnerabilitatile securitatii cibernetice

5G este una dintre tehnoloigiile momentului, alaturi de deep fake, recunoasterea faciala si telefoanele pliabile. Poate pare promitatoar gandul ca de acum internetul va fi mult mai rapid, cu viteze de descarcare mai bune si alte cele. Insa exista o problema mare si este legata de securitatea cibernetica si, in general, de securitatea utilizatorilor pe internet acum ca va exista aceasta tehnologie. Nu ca ar fi internetul prea sigur pentru utilizatori in momentul de fata, gratie tuturor reclamelor false si scam-urilor prezente peste tot (nu, nu voi include cyberbullyingul in ecuatie pentru ca internetul iti da posibilitatea de a gasi argumente impotriva unor astfel de specimene). Este un lucru care, una peste alta, a fost demonstrat de catre Europol. Faptul ca trebuie sa treaca de la reteaua 4G la 5G inseamna faptul ca doar criminalii au de beneficiat de pe urma acestui lucru. O multime de instrumente pe care le utilizeaza cei de la Europol pentru a depista criminali vor fi complet nefunctionale pe 5G. Iar asta reprezinta doar una dintre principalele preocupari atunci cand vine vorba despre aceasta tehnologie. 

Asta e un motiv pentru care, inainte ca 5G sa apuce sa schimbe modul in care utilizatorii de internet folosesc tehnologia, autoritatile de reglementare si parlamentarii din Statele Unite isi doresc sa se asigure de faptul ca aceasta actualizare de retea nu va duce la un cosmar in materie de securitate cibernetica. Pentru toate progresele pe care le va aduce prin noile viteze de internet si dispozitive, 5G ar putea fi, de asemenea, o poartă catre mai multa supraveghere din partea anumitor persoane. Si pentru mai multe atacuri cibernetice, pentru ca hackerii vor descoperi vulnerabilitatile retelei inainte de autoritatile guvernamentale. E un lucru valabil pentru orice alt lucru in aceeasi masura. Desi exista problemele vizibile in acest sens, calea de a le ataca inca reprezinta un mare subiect de dezbatere.

Miercuri, senatorul Ron Wyden, un democrat din Oregon, a solicitat presedintelui Comisiei federale de comunicatii, Ajit Pai, sa solicite noi standarde de securitate cibernetica pentru operatorii de telefonie wireless care presteaza servicii 5G. Wyden este un senator de frunte pe probleme de securitate cibernetica, facand parte si din comisia parlamentara infiintata pentru probleme de acest gen. Scrisoarea a venit la o zi dupa ce Pai a discutat despre problemele de securitate cibernetica si spionaj legate de retelele 5G la Consiliul pentru relatii externe din New York.

“Pentru toate oportunitatile pe care 5G le va debloca, va crea, de asemenea, noi provocari”, a spus Pai. „Atunci cand 5G va fi incorporat in aproape toate aspectele societatii si economiei noastre, de la intreprinderi la case, spitale pana la retele de transport, de la fabrici  panăala rețeaua electrica, asta inseamnă ca securizarea retelelor noastre va deveni mult mai importanta si mult mai dificila.”

Este de asteptat ca aceasta tehnologia de noua generatie sa aduca un val inovativ, cu viteze de internet imbunatatite care sa impinga avansurile in materie de automobile VR, alaturi de posibilitatea de a descarca filme si emisiuni TV mai repede ca niciodata.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required