Cum se explica prezenta celor de la Apple pe teritoriul Chinei?

Apple are nevoie sa fie un brand mare in China. Cum de altfel au nevoie la fel de multe companii disperate de accesul la una dintre cele mai mari piete de consum din lume, insa mai este si factorul ca acestea vor trebui sa respecte un set de reguli destul de dure, avand in vedere faptul ca vorbim de un stat comunist. Iar argumentul ca ar fi trecut la o economie de piata este acum perfect nul, pentru ca perioada de liberalizare a regimului de la Beijing s-a incheiat odata cu venirea la putere a lui Xi Jinping, acest Mao Zedong contemporan. Plus ca mai este si problema razboiului comercial cu Statele Unite, in mare parte ajuns in stadiul unui armistitiu in momentul de fata. Cu toate ca nu se poate stii exact in ce masura acest armistitiu va rezolva problema. Relatiile intre cele doua tari s-au deteriorat progresiv pe toata durata mandatului lui Trump la Casa Alba, in ciuda faptului ca incepusera intr-o maniera oarecum amicala. In timp ce chinezii nu s-ar sabota din punct de vedere economic prin a interzice companiilor americane prezenta pe teritoriul lor, conditia pentru aceasta prezenta este respectarea regulilor Beijingului, dupa cum am mai spus.

Saptamana trecuta, China a suspendat temporar legaturile cu NBA dupa ce Daryl Morey, directorul general al rachetelor de la Houston, a postat – si a sters rapid – o postare in care isi exprima sprijinul pentru protestatarii pro-democratie din Hong Kong, obligand NBA sa isi  ceara scuze public pentru aceasta miscare. In aceeași saptamana, Blizzard a interzis, in mod controversat, un jucator din turneul Hearthstone, dupa ce acesta a facut o declaratie politica in sprijinul protestatarilor din Hong Kong in timpul unui interviu dupa turneu.

Insa o semnificatie mai mare au actiunile celor de la Apple in acest sens. Compania a eliminat doua aplicatii din App Store, magazinul sau de aplicatii, dupa ce corporatia din Copertino a fost criticata in repetate randuri de catre presa de stat chinezeasca. Una dintre aceste critici a fost legata de aplicatia pentru site-ul de știri Quartz, care a acoperit pe larg protestele din Hong Kong; cealalta a fost pentru aplicatia HKmap.live dupa ce autoritatile au afirmat ca protestatarii foloseau aplicatia pentru a viza si a ataca fortele de politie. Acum, nu este un secret faptul ca Apple este prezenta in China ca un partener, ca isi fabrica iPhone-urile acolo si ca are si un numar mare de vanzari in cel mai mare stat comunist al lumii. 

Ei bine, unul dintre motive este faptul ca China este a doua cea mai mare economie a lumii, iar iPhone-urile sunt destul de populare in tara comunista. Nu la fel de populare ca modele precum Huawei sau Xiaomi, insa sunt castiguri importante aduse Apple in China. Astfel, China este practic a doua cea mai mare piata de iPhone-uri dupa cea din SUA, acolo unde Apple domina autoritar in acest sens. In al doilea rand, costurile pentru fabricatia unui iPhone sunt mai mici in China spre deosebire de cum sunt in Statele Unite. Toate acestea fiind spuse, e normal ca Apple sa vrea sa fie in relatii cat mai bune cu China.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required