China si SUA se lupta in domeniile de jocuri, aplicatii si inteligenta artificiala

In ciuda faptului ca, cel putin in teorie, cele doua tari au ajuns la un acord pentru a incheia un razboi comercial care dureaza de mai bine de 18 luni, asta nu inseamna faptul ca SUA si China nu sunt in continuare rivale in alte domenii. Atunci cand vine vorba despre tehnologie in general, cele doua tari sunt mari rivale. Acest lucru se extinde pana si in domeniul de cercetare al spatiului, unde China a reusit in ultimii ani sa se alature duo-ului intre America si Rusia privind explorarea spatiului cosmic. De fapt, despre China s-a spus si faptul ca ar vrea sa contruiasca prima baza de cercetare pe Luna. Desigur, competitia pentru cei de la NASA este una directa in momentul de fata, iar chinezii au sanse de a-si demonstra adevarata valoare. 

In domeniul economic, in general, in afara razboiului comercial intre cele doua tari, este o situatie de incertitudine maxima intre companiile din China si cele din America. In timp ce corporatiile americane se confrunta cu dileme etice in China, a fost, de asemenea, o saptamana dificila pentru acele companii chinezesti care incearca sa faca afaceri in Statele Unite. Astfel, un grup de companii specializate in inteligenta artificiala au fost adaugate pe lista neagra a administratiei Trump. Ce-i drept, motivul este unul destul de grav pentru a fi luat in considerare, companiile din China fiind implicate in politici anti-islamiste. Corporatiile chinezesti care au intrat pe lista neagra a administratiei Trump au fost toate acuzate de incalcarea drepturilor omului impotriva musulmanilor uiguri si a altor minoritati etnice, predominant musulmane.

Jay Huang, analist din Hong Kong, de la Bernstein Research, spune pentru Tech Tent ca vede o crestere a prapastiei dintre industria tehnologica americana si cea chinezeasca. El spune ca multe companii tehnologice americane se gandesc sa construiasca fabrici in afara Chinei deoarece „se tem ca tarifele (impuse de SUA marfurilor produse din China) ar putea deveni permanente”. Una dintre aceste companii este chiar Apple, care ar dori sa refoloseasca o fabrica din Texas doar pentru a evita scumpirea iPhone-urilor sale, care sunt, in mare majoritate, fabricate in China. In acelasi timp, Apple trebuie sa mentina o politica destul de moderata in privinta guvernului chinez. Astfel, compania din Copertino a eliminat din App Store o aplicatie numita HKmap.live, la o zi dupa ce People Daily, principala publicatie a Partidului Comunist Chinez, a criticat compania pentru ca ar fi ajutat la desfasurarea „revoltelor” din Hong Kong si ca „a lasat software-ul otravit sa se desfasoare in mod normal“.

Cat despre companiile din China, interdictia de a face afaceri cu companiile americane, cum ar fi producatorii de chipuri, le poate obliga sa isi dezvolte propriile componente: „Semnalul guvernului american este clar – daca nu va construiti lantul de aprovizionare, veti avea un blocaj.“

In urma cu doar cativa ani, corporatiile din Silicon Valley si companiile din China pareau dornice sa colaboreze. Acum, SUA si China se afla intr-un război comercial si apar doua domenii tehnologice separate, cu culturi extrem de diferite.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required