Un student la Harvard nu a fost lasat sa intre in Statele Unite din cauza postarilor prietenilor lui

Daca nu ti-ai dat seama pana acum, trebuie sa fii extrem de atent ce postezi pe social media in zilele noastre. Pentru ca exista riscul ca atunci cand aplici la o universitate sau la un job, departamentele de resurse umane sau recrutare sa se uite peste profilul tau. Iar orice postare considerata catusi de putin compromitatoare este o oportunitate ratata pentru tine. Si nu, nu te intreba cum fac rost de profilul tau, bazele de date ale evidentei cetatenilor sunt pline de cai de acces catre pagini de retele sociale pentru ca facultatea sau compania respectiva are nevoie sa stie pe cine angajeaza sau admit pentru cursurile universitare. Nu e vina ta, doar ca aceste institutii sau corporatii nu vor sa-si asume riscul de a avea incidente in cercul lor. La urma urmei, precautia este una dintre uneltele cu care opereaza societatea. Desi in cazul de fata discutiile etice nu au nici un sens, voiam doar sa te port prin punctul meu de vedere in ceea ce priveste toata aceasta situatie. Mai ales ca nici nu trebuie neaparat sa fi tu ala care posteaza porcarii, daca ai prieteni care se ocupa cu asa ceva, ai 99.9% sanse sa fi respins.

Desigur, chestia asta nu se intampla prea des in Romania. Dupa cum am spus si in titlu, vorbim despre un student al Universitatii Harvard, la urma urmei. Analiza profilurilor de social media ale solicitanților pentru vize ale guvernului american s-au soldat, aparent, cu aparitia, in cadrul zilei de vineri, a unui proaspat student al Harvard. Ismail Ajjawi, care locuieste in Liban. Acesta a fost interogat ore intregi pe aeroportul Logan din Boston si, in cele din urma, i-a fost anulata viza, după ce oficialii de imigrare i-au cautat telefonul si laptopul, potrivit The Harvard Crimson.

In urma perchezitiei, un ofiter de politie l-a chestionat pe tanarul de 17 ani in legatura cu activitatea prietenilor sai pe social media si i-a spus ca a gasit cateva „postari cu puncte de vedere politice care se opun Statelor Unite ale Americii”, a notat documentul studentului. In ciuda protestelor lui Ajjawi, gaborul nu i-a permis intrarea studentului pe teritoriul american si l-a lasat doar sa-si sune parintii sa le comunice faptul ca nu a fost admis, si nu de catre universitate.

Purtătorul de cuvant al Protectiei Vamelor si Frontierelor (CBP), Michael McCarthy, a comunicat intr-o declaratie prin e-mail adresata publicatiei CNET faptul ca nu poate oferi detalii specifice despre cazul Ajjawi din cauza unor clauze de confidentialitate la care a cazut de acord cu (deocamdata) fostul student al Harvard. “Aceasta persoana a fost considerata inadmisibila pentru Statele Unite, pe baza informatiilor descoperite in timpul inspectiei CBP”, a scris el. Ajjawi, care a primit o bursa pentru a studia in Statele Unite, s-a intors in Liban in weekend. Conform unui raport al celor de la Crimson, insa, inca se incearca cooptarea acestuia, intrucat el si universitatea lucreaza pentru a rezolva problema inainte ca orele sa inceapa martia viitoare.

Universitatea Harvard a fost contactata de catre mai multe publicatii pentru comentarii suplimentare, insa nu a oferit un raspuns.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required