Instagram, YouTube si Facebook ar putea fi amendate cu milioane de dolari pentru continut daunator

Ok, o sa incep prin a spune faptul ca, evident, cancerul pe internet exista de cand a aparut primul server online si nici un fel de politica nu va reusi sa schimbe lucrul asta. Iar cancerul de pe retelele sociale e clar ca nu poate fi eliminat. Insa, uneori pare contrariul, ca ar fi chiar promovat de catre anumite retele, daca e sa ne luam dupa anumite semne de inactivitate ale retelelor sociale atunci cand este atins acest subiect mai sensibil. Astfel, Instagram, Facebook si YouTube s-ar putea confrunta cu amenzi uriase pentru ca nu au fost suficient de interesate incat sa elimine videoclipurile online toxice, ca parte a unei represiuni din partea guvernului britanic privind continutul nociv al social media. Guvernul a declarat luni ca, in conformitate cu noile reguli care urmeaza sa fie introduse anul viitor, companiile tehnologice ar trebui sa plateasca pana la 5% din veniturile lor sau chiar sa faca fata restrictiei sau suspendarii serviciilor daca nu reusesc sa elimine continutul respectiv.

Guvernul britanic le va oferi celor de la Ofcom, un regulator de telecomunicatii si de radiodifuziune, responsabilitatea de a se asigura ca platformele de socializare impiedica raspandirea continutului care include sau promoveaza violenta, abuzul asupra copiilor sau pornografia. Aceasta companie isi va asuma rolul de politist in social media britanica incepand cu data de 19 septembrie 2020, ca o masura provizorie, inainte ca un „superregulator” sa fie insarcinat cu responsabilitatea de a guverna continutul daunator pe internet. Macar britanicii iau masuri, nu asteapta totul de la sine ca apoi sa se planga de starea de fapt a lucrurilor, ca americanii.

“Aceste noi reguli sunt un prim pas important in reglementarea distributiei video online si vom colabora strans cu Guvernul pentru implementarea acestora”, a declarat un purtator de cuvant al Ofcom intr-un comunicat. “De asemenea, sprijinim planurile de a merge mai departe si de a legifera pentru un set mai larg de protectii, inclusiv o datorie a companiilor online fata de utilizatorii lor.” Continutul online daunator a existat cam de cat timp exista si  internetul în sine, insa cresterea retelelor de socializare a ridicat din ce in ce mai multe intrebari daca platformele online depun suficiente eforturi pentru a rezolva aceasta problema. In Marea Britanie, conversatia a crescut ritmul ca urmare a sinuciderii din 2017 a Molly Russell, un adolescent in varsta de 14 ani care folosise Instagram pentru a viziona imagini cu auto-mutilare.

In luna aprilie a acestui an, guvernul a anuntat ca va dezlantui primul autor de reglementare independent din lume care va tine cont de companiile de socializare, in urma publicarii documentului Comitetului Digital, Culturii, Media si Sport privind pericolele online. Cerintele nu se vor aplica numai pentru gigantii din domeniul tech precum YouTube, ci si pentru site-uri de gazduire de fișiere, forumuri online, servicii de mesaje si motoare de cautare. Dar, cu gigantii din Silicon Valley, care se bucura de venituri anuale in mai multe miliarde, sunt aceste companii mai mici care ar putea avea cel mai mult de suferit daca sunt lovite de amenzi. 

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required