Primarii din Statele Unite adopta o rezolutie sa nu plateasca hackerii in urma atacurilor ransomware

Mai mult de 225 de primari din Statele Unite au semnat o rezolutie prin care acestia se angajeaza sa nu plateasca vreodata rascumparari hackerilor care le sparg bazele de date. Si care solicita sume de bani, adesea mari, pentru a nu face publice informatiile colectate. Este o miscare colectiva a primarilor de localitati din America impotriva acestor atacuri ransomware, un fenomen care a compromis o multime de sisteme informatice guvernamentale ale municipiilor in ultimii ani. Si care continua sa produca pagube semnificative pana in prezent. Sunt orase in care multe decizii si proiecte dezbatute intens in spatele cortinei nu au cum sa nu fie facute publice din cauza faptului ca un hacker nu a primit bani de la consiliul local. Sau gauri in bugete pentru ca primaria unui oras a platit sume mari unui hacker pentru a nu publica informatii mai compromitatoare. La urma urmei, atunci cand vine vorba de America, totul este un cerc vicios.

Rezolutia a fost adoptata in cadrul reuniunii anuale a Conferintei Primarilor din SUA (US Conference of Mayors), care a avut loc la sfarsitul lunii iunie si la inceputul lunii iulie, la Honolulu, in capitala statului Hawaii. “Conferinta primarilor din Statele Unite este unita impotriva platii de rascumparari in cazul unei invazii a securitatii IT”, se arata in rezolutie. Acest lucru le-ar putea oferi liderilor oraselor din Statele Unite o anumita influenta pe care s-o foloseasca impotriva hackerilor. Doar ca, pana sa se ajunga in acest punct, mai sunt anumite detalii ce ar trebui puse la punct. Cu toti primarii oraselor din America. Astfel, cei 227 de primari care au participat la intalnire au convenit sa adopte rezoluția, dar Conferinta primarilor din SUA reprezinta mai mult de 1.400 de orașe cu populații de peste 30.000 de locuitori. Plus ca Statele Unite se intind pe un teritoriu mare si sunt o multime de orase care nu au fost reprezentate. In concluzie, rezolutia se aplica unei mici parti din orasele SUA, iar atacurile ransomware sunt un fenomen national.

Pe langa expunerea de date, atacurile ransomware utilizeaza programe malware pentru a bloca utilizatori din anumite baze de date, cu exceptia cazului in care hackerii sunt platiti. De obicei, acestia cer bitcoin, pentru ca este o criptomoneda si pentru ca nu trebuie sa-si dezvaluie identitatile. Bazele de date ale oraselor din America au fost sparte una cate una, aparent cu putin recurs in ceea ce priveste o eventuala solutionare a problemei. Municipiile sunt tintele principale pentru atacurile de tip ransomware, deoarece aceste orase nu isi pot permite sa lase anumite servicii sa ramana inghetate. 

Potrivit rezolutiei, in 2019 au fost,  pana in prezent, 22 de atacuri ransomware asupra sistemelor guvernamentale ale oraselor, judetelor si statelor SUA. Hackerii au paralizat computerele guvernamentale din Albany, New York, in aprilie. Apoi, in iunie, acestia au spart bazele de date a doua orase din Florida: Lake City si Rivera Beach. Consiliile locale ale  ambelor orase din Florida au convenit sa plateasca rascumparari in valoare de mai mult de 1 milion de dolari.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required