Fondatorul Wikipedia vrea un boicot al retelelor de socializare pentru 2 zile

Am observat, recent, cum ia amploare acest scandal in care sunt implicate companiile din domeniul tech, si in special retelele sociale, in conditiile in care sunt implicate din ce in ce mai agresiv intr-o politica de colectare a datelor personale a utilizatorilor. Nu este vorba doar de protestul a mii de utilizatori [cei mai rasariti, din America, Anglia, Australia; la noi in Romania, e ok atat timp cat exista Instagram sa-mi fac un selfie chiar si cand ma arunc de la balcon la etajul 4], ci si de o gramada de personalitati din opinia publica. Chris Hughes, unul dintre co-fondarii Facebook, un fost coleg la Harvard si prieten al lui Mark Zuckerberg, a declarat ca Facebook ar trebui sa fie impartita, pentru ca are o influenta prea mare prin intermediul Instagram si Whatsapp. Elizabeth Warren, o membra a Partidului Democrat care s-a inscris in cursa pentru a-i lua locul lui Trump la Casa Alba anul viitor, si-a trecut in programul de guvernare una dintre principalele obiective suprimarea industriei tech. Acum, o noua figura importanta intoarce armele impotriva retelelor sociale. 

Este vorba despre Larry Sanger, co-fondatorul Wikipedia, care a trimis mesaje in care indeamna oamenii sa boicoteze retelele de socializare in perioada 4-5 iulie pentru a face presiuni asupra mariilor companii din domeniul tech sa redea controlul datelor personale utilizatorilor, potrivit unui raport al publicatiei britanice BBC. Trebuie sa recunosc ca ar fii o initiativa extrem de interesanta, daca ar avea loc. Nu stiu in ce masura vor da utilizatorii Facebook sau Twitter curs acestui indemn (la romani stiu ca nu va fii cazul), insa mi-ar place sa vad cu ochii mei un asemenea eveniment. 

Sanger sustine ca un boicot de 2 zile este metoda potrivita de a demonstra “o cerere masiva” pentru schimbare. Participantii ar urma sa evite retelele de socializare pe 4 si 5 iulie pentru a arata ca au “o doleanta serioasa” impotriva acestor servicii. Cu alte cuvinte, cu cat mai multi utilizatori ar protesta impotriva reteleloor sociale, cu cat ar creste presiunea impotriva acestor companii. Care sustin ca vor sa-si remedieze greselile si sa instaleze un sistem progresiv mai privat, insa refuza sa inmaneze controlul datelor personale inapoi utilizatorilor. Multi dintre acestia acceptand fara a arata urme de ezitare starea de fapt a lucrurilor. Suntem la capitolul in care valul general de proteste a trecut, insa se simt repercursiuni din punct de vedere juridic. Adica un fiasco ce nu se mai termina.

“Vom face mult zgomot,” a scris dr. Sanger pe blog atunci cand a explicat motivele pentru care a venit cu aceasta decizie. “O sa ne unim fortele pentru ca cere corporatiilor mari si manipulative sa ne lase sa ne controlam datele, viata privata si experienta ca utilizatori.” Despre Wikipedia nu s-a spus sa adune date, deci o sa merg pe ideea prezumptiei de nevinovatie, si o sa-l aplaud pe Sanger pentru initiativa.

Vestea boicotului a circulat rapid pe Reddit, Twitter si alte retele de socializare. Fondatorul Wikipedia si-a rugat personal sustinatorii sa anunte si pe Facebook, intrucat el nu si-a creat cont pe aceasta platforma.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required