Facebook a lansat moneda virtuala Libra

Reteaua sociala si partenerii sai au dezvaluit, marti, o moneda digitala, numita Libra, confirmand astfel zvonurile in legatura cu un proiect care a circulat pe internet timp de luni de zile. Libra, care va fi administrata de un organism de conducere si va fi susținuta de active financiare stabile, se asteapta sa debuteze in prima jumatate a anului 2020. De-a lungul anilor, cea mai mare retea sociala din lume le-a permis utilizatorilor sa trimita bani, sa achizitioneze produse de la comercianti cu amanuntul si sa vanda pe platforma propriile haine si mobilierul uzat. Prin intermediul Libra, Facebook urmeaza sa incurajeze toate aceste activitati si multe altele.

Lisa Ellis, analist la MoffettNathanson Research, spune ca Balanta are potentialul de a fi “foarte” de succes. “Platile sunt fundamentale pentru comert”, a spus ea, “iar aceasta [n.r. criptomoneda] ar fi un pas important spre a permite acest lucru.”

Ambitiile Facebook de a dezvolta o criptomoneda reprezinta ultimul exemplu al eforturilor retelei sociale de a se cimenta in viata de zi cu zi a utilizatorilor sai. Daca Facebook si partenerii sai ii pot convinge pe utilizatori sa foloseasca Libra, rețeaua sociala ar putea atrage noi utilizatori, ii va mentine online si va genera mai multe venituri in afara publicitatii, ceea ce a reprezentat 99% din vanzarile de 15 miliarde de dolari ale retelele sociale in primul trimestru al 2019. De asemenea, miscarea vine intr-o perioada in care Facebook se dubleaza in spatiile sale private. Compania intenționeaza sa faca posibil ca utilizatorii sa trimita mesaje fara a comuta intre Messenger, WhatsApp si Instagram. Calibra, portofelul digital Facebook creat pentru a stoca Libra, va fi integrat in Messenger si WhatsApp, dar nu si pe Instagram la inceput.

Totuși, Facebook trebuie sa-si depaseasca problemele de imagine pe fondul unei serii de scandaluri de confidentialitate, daca vor sa atraga utilizatori cu noua moenda. Reteaua sociala a alarmat deputatii cu privire la cantitatea de date personale pe care le colecteaza de la utilizatori pentru directionarea anunturilor. Facebook declara ca va pastra datele Calibra separate de datele sociale.

O intrebare buna este exact cat de repede se poate conecta Facebook la utilizatorii de Libra. Utilizarea criptomonedelor existente pentru a plati pentru achizitiile de zi cu zi este departe de a fi comuna, in ciuda eforturilor de a aduce aceste tranzactii in mainstream. Multe monede virtuale, in special bitcoinul, difera salbatic in valoare si exista intr-un mediu de reglementare confuz. Au fost folosite pentru speculatii sau activitati criminale.

Facebook si partenerii sai, care au format o organizatie nonprofit numita Asociatia Libra, declara ca se straduiesc sa raspunda cum se cuvine acestor preocupari. Libra va fi sustinuta de o rezerva de active formata din “depozitele bancare si titlurile de stat in valute ale bancilor centrale stabile si reputate”. Acest lucru sugereaza valute globale majore, cum ar fi dolarul si euro, care nu fluctuează violent zilnic.

Asociatia Libra urmeaza sa colaboreze, de asemenea, cu autoritatile de reglementare din intreaga lume pentru a asigura conformitatea criptomonedei cu normele impotriva spalarii de bani. 

Facebook nu este nici de departe prima companie tech care sa sara in vagonul monezilor virtuale. LINE, o aplicație de mesagerie japoneza, a lansat o astfel de moneda, numita LINK, anul trecut. Aplicatia de mesagerie chineza WeChat permite utilizatorilor sa-si lege cardurile de credit pentru a efectua plati si transferuri de bani, dar a interzis tranzactiile cu moneda virtuala.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required