Facebook va folosi inteligenta artificiala pentru a respecta decedatii

Facebook a sustinut ca lucreaza la dezvoltarea unor functii utilizand inteligenta artificiale pentru a preveni o problema comuna si tulburatoare cu care se confrunta platforma retelei sociale: acel moment cand un utilizator primeste notificare in legatura cu decesul unui prieten sau al unei rude. Compania a spus ca spera sa opreasca aceasta experienta “dureroasă” de a furniza utilizatorilor sai sugestii sa-i invite pe oamenii care au murit deja la anumite evenimente sau sa le ureze o zi de nastere fericita. Pe wall-ul profilurilor, tributurile catre o anumita persoana vor aparea separat, iar cronologia decedatului va ramane exact  asa cum respectivul a lasat-o in momentul in care a parasit aceasta lume. “Speram ca Facebook sa ramana un loc in care memoria si spiritul celor dragi pot fi sărbătorite si pot trai in continuare [n.red in inimile persoanelor dragi care sunt inca vii]”, a declarat Sheryl Sandberg, director executiv al Facebook. Trebuie sa recunosc, este remarcabil faptul ca cei de la Facebook se adreseaza, in sfarsit, unei probleme pe care platforma retelei sociale o avea timp de ani de zile si care a cauzat o multime de controverse. Insa, apare si intrebarea cum de Facebook nu a putut sa se gandeasca pana acum la anumite aspecte, precum confidentialitatea datelor utilizatorilor, sau acest aspect. In fine, macar in ultimul ceas sa arate compania ca ar fi interesata sa regleze anumite lucruri care au nemultumit, stresat sau chiar enervat utilizatorii de-a lungul timpului.

O multime de utilizatori s-au plans deseori ca au fost socați si suparati atunci cand Facebook le-a trimis notificari in care ii indemne sa interactioneze cu o persoana decedata. Privind dintr-un unghi neutru, obiectiv si nelipsit de compasiune, este ca si cum reteaua sociala si-ar fi batut joc de moartea anumitor persoane trimitand automat aceste notificari catre familiile, rudele, prietenii si cunoscutii persoanei respective. Incepand cu 2009, Facebook a oferit utilizatorilor posibilitatea de a “memora” profile; un statut care adauga “amintirea” numelui persoanei si le permite prietenilor sa posteze mesaje (conform celor de la Facebook, mai mult de 30 de milioane de utilizatori fac acest lucru in fiecare luna). Odata ce profilul respectiv a fost “memorat”, acesta nu mai apare in notificări ca si cum persoana respectiva ar fi inca in viata. Insa, pentru profilurile utilizatorilor decedati care nu au fost inca “memorati”, Facebook sustine ca este in plin proces de dezvoltare a unei tehnologii bazata pe inteligenta artificiala pentru a impiedica aparitia notificarilor in legatura cu aceste conturi in locuri neasteptate.

Legacy contact control

Facebook a anuntat, de asemenea, alte modificari in ceea ce priveste modul in care sunt reprezentati utilizatorii decedati in cadrul retelei. Conturile “memorate” vor avea acum un tab  separat, numit “tributes”, in care utilizatorii sa poata lasa condoleante si amintiri, lucru care va lasa intacta cronologia persoanei raposate. Continutul postat ca tribut poate fi moderat de contactele unei persoane care a “mostenit” contul. Acestia sunt alti utilizatori Facebook pe care persoanele respective i-au desemnat ca fiind de incredere si care pot prelua un acces limitat asupra contului in caz de deces al titularului.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required