Facebook va bloca separatismul si miscarea “white nationalism”

Facebook a declarat ca va bloca orice continut care “lauda, sprijina si reprezenta nationalismul si separatismul alb” pe Facebook si Instagram de sapamana viitoare. Reteaua sociala a promis, de asemenea, sa-si imbunatateasca abilitatea de a identifica si bloca materiale din partea grupurilor teroriste. Utilizatorii Facebook care cauta astfel de termeni vor fi redirectionati catre pagina unei organizatii de caritate care lupta impotriva terorismului extremist.

Reteaua sociala a intrat sub presiune in urma atacului unui extremist de dreapta asupra a doua moschei din Noua Zeelanda, care a fost transmis live pe Facebook si vizionat de un numar suficient de persoane pana sa fie sters de pe platforma retelei de socializare. Insa, acest aspect a pus Facebook intr-un nou scandal, dupa ce nici nu s-a pus cerneala bine pe scandalul Cambridge Analytica, caz in care s-a mai inceput o urmarire penala pe numele companiei. Acum, o organizatie pentru apararea drepturilor musulmanilor in Franta a dat in judecata Facebook pentru ca acestia au permis pe platforma lor acest tip de continut pentru mai mult timp inainte ca acesta sa fie, in sfarsit, sters. Pe langa reactia organizatiei respective, au mai existat voci care au criticat Facebook pentru lipsa sa de implicare din punctul de vedere al transmiterii de continut ofensiv pe platforma sa. Motiv pentru care reteaua de socializare a fost aspru criticata de mai multe personalitati. Ca de exemplu,  premierul australian Scott Morrison, care isi exprimase ingrijorarea cu privire la “rolul nerestrictionat” al tehnologiilor internet in atacurile teroriste, dar si cel japonez, Shinzo Abe, care acesta a solicitat abordarea acestui subiect la urmatoarea reuniune a G20, declarand ca situatia actuala este revoltatoare, iar internetul nu ar trebui tratat ca pe un loc in care nu se aplica anumite legi.

Anterior, Facebook permisese pe platforma sa un continut legat de nationalismul alb, pe care nu-l vedea ca fiind rasist, permitand utilizatoriilor inclusiv sa posteze cum solicita crearea unor state etnice complet albe. Compania a declarat intr-un comunicat ca, anterior, considerase nationalismul alb ca o alta forma acceptabila de exprimare la fel ca miscari precum mandria americana si separatismul basc, care sunt o “parte importantă a identitatii oamenilor”. Insa, intr-o postare pe blogul retelei, miercuri, reprezentantii retelei de socializare au anuntat ca, dupa trei luni de consultare cu “membrii societatii civile si a cadrelor universitare”, a constatat ca nationalismul alb nu putea fi “separat in mod semnificativ” de suprematia alba si de grupurile organizate ce promoveaza ura.

In urma atentatului din Noua Zeelanda de la inceputul acestei luni, cativa lideri mondiali au cerut retelelor de socializare sa-si asume mai multa responsabilitate pentru materialul extremist afișat pe platformele lor. Premierul din Noua Zeelandă, Jacinda Ardern, a declarat ca retelele sociale au fost “editorul, nu doar [platformele pe care au fost] publica”, referindu-se la potentiala lor raspundere pentru materialul pe care il impartasesc. Facebook a recunoscut anterior ca un videoclip al atacului, care a cauzat 50 de morti si alti 50 de raniti, a fost fizionat live de 200 de persoane, dupa care a fost vazut de peste 4.000 de ori in intreaga lume inainte de a fi eliminat.

About

You may also like...

Your email will not be published. Name and Email fields are required